.

Eigenlijk ben ik helemaal niet van de zoetigheid (behalve drop dan…). Maar het ziet er vaak zo leuk en vrolijk uit in al die fijne kleurtjes. Van alleen de plaatjes ervan word ik al blij. Op Pinterest maakte ik daarom een bord met lolly’s in alle soorten, maten, smaken en kleuren. Dat wilde ik natuurlijk ook eens zelf proberen.

Daardoor begon eerst een zoektocht naar glucosestroop, een suikerthermometer en een lollymal. Nu kun je ook best lolly’s maken zonder mal (gewoon de suikerstroop op bakpapier gieten en er een stokje in duwen), maar ik wilde graag mooie ronde. En dan helpt een mal.

Voor mijn lolly’s gebruikte ik:

200 gram fijne kristalsuiker

80 gram glucosestroop

80 milliliter water

6 milliliter citroensap

20 druppels citroenaroma (maar die proef je nauwelijks)

discodip ter versiering

Je kunt voor de smaak ook wat vruchtensap erdoor doen of als je ze een kleurtje wilt geven kun je er ook wat kleurstof door doen. Ik wilde helemaal transparante lolly’s maken, maar bij mij werden ze wat gelig door het karameliseren van de suiker tijdens het opwarmen.

De suiker, glucosestroop en het water verwarm je tot rond de 150 graden, dat is de temperatuur waarop de siroop hard wordt als het afkoelt.

Als de vloeistof heet genoeg is haal je hem van het vuur en roer je de citroensap en smaakstof erdoor (als je sap gebruikt, dan verwarm je dat vanaf het begin mee). Zodra het van het vuur is begint het afkoelen, dus dan moet je snel zijn. Zorg er dus voor dat je je mal en stokjes al klaar hebt staan. Dan is het gewoon een kwestie van de mal vullen. En in mijn geval daarna alle draadjes tussen de holtes in de mal verwijderen. Als je versiering wilt toevoegen, in mijn geval discodip, dan doe je dat direct na het gieten want de bovenste laag hardt snel uit en daarna plakt het niet meer.

Daarna is het afwachten tot ze hard zijn en smikkelen maar….

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *